Home office | Áldás vagy átok?

A koronavírus vállalatokat érintő negatív hatásairól minden gazdasági szereplő rendelkezik saját szomorú tapasztalattal, a pandémia minden cégvezetőnek feladta a labdát a munkaerő szervezése tekintetében is. Viszont az is tény, hogy a kényszer sokszor jó és előremutató megoldásokat szülhet, felgyorsíthat olyan folyamatokat, amik a későbbiekben is előnyösek lehetnek egy cég működésére nézve. Mai cikkünkben az otthoni munkavégzés lesz a téma, miért jó, kinek jó, maradjon-e a pandémia után is?

Otthoni munkavégzés Magyarországon

Az elmúlt években Magyarországon mindössze 1.2 % volt az otthoni munkavégzés aránya (Eurostat), amely jelentősen elmaradt az európai átlagtól, hiszen a munkáltatói oldal mindezidáig meglehetősen bizalmatlanul kezelte a home office intézményét, így jellemzően az IT területén dolgozó szakemberek, vagy nemzetközi cégek magyar kirendeltségeinél dolgozó munkatársai élhettek ezzel a lehetőséggel. A tavalyi év óriási fordulatot hozott az otthoni munkavégzés megítélésében, hiszen sok cég kényszerűségből kénytelen volt gyakorlatilag azonnal – részben vagy egészben- bevezetni ezt.  Tapasztalataink szerint a cégvezetők az elmúlt egy évben kialakították az új ellenőrzési rendszert, bevezetésre kerültek az online értekezletek (több partnercégünk még a karácsonyi céges rendezvényt is online bonyolította le J) és több helyen úgy döntöttek, a rendszer marad, mert működik. A munkavállalói oldalról évek óta töretlen a lelkesedés az otthoni munkavégzés iránt, különösen a fiatalabb (Y,Z) generációk körében, akik egészen más társadalmi közegben szocializálódtak és számukra a nagyobb szabadság, a hangsúlyosabb magánélet természetes és elvárt igény.

De miért érdemes fenntartani mindezt a munkáltatói oldalról?

Többek között azért, mert az otthoni munkavégzés nyugodtan felfogható a cég juttatási rendszerének részeként. Egy kisgyermekes szülő sok esetben amiatt nem tud képzettségének megfelelő munkát vállalni, mert nem tudja megoldalni, hogy időben odaérjen a gyerekért az óvodába, iskolába, vagy éppen a beteg gyerek felügyelete jelent gondot. Ha egy ilyen munkavállaló élhet az otthoni munkavégzés adta lehetőséggel, hálás és lojális lesz a munkaadója iránt, munkaidejét rugalmasan beosztva lelkesen látja el a feladatait. Ide sorolhatjuk a megváltozott munkaképességű munkavállalókat is, akiknek nehézséget jelent megközelíteni a munkahelyüket. Megkerülhetetlen  munkavállaló réteg a Z generáció tagjai, akiknél ez az opció szinte az első kérdésként merül fel egy interjú során. Nem utolsó szempont a cég működési költségeinek csökkenése (kisebb irodabérlet, utazási költségtérítés csökkenése, vagy a ruhapénz elhagyása), illetve nagyobb a merítés a lehetséges munkatársak köréből, hiszen már nem csak a cég telephelye lehet a fókusz. A munkavégzés ellenőrzése az irodai munkavégzés esetén sem megkerülhető, a távmunka végzés során számos olyan informatikai lehetőség áll a cégek rendelkezésére, amely segítségével a munka kontrollálható és a munkaidő is mérhető.  A bizalom és a rugalmasság, illetve erőteljes gondolkodásmód-váltásra van szükség, hiszen a piaci és gazdasági környezettel együtt a társadalmi szokások is változnak és egy sikeres, fejlődni kész cég felismeri ezt.

Konklúzió

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet szerint a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (Mt.) a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti [6. § (2) bekezdés b) pont]. De mi lesz a vészhelyzet után? Mi az a megoldás, ami az Ön cégének a lehető legelőnyösebb? Heti egy-két nap, vagy teljes home-office bevezetése? Milyen munkaügyi és munkavédelmi intézkedéseket kell tennie? Mit köteles biztosítani a munkáltató az otthoni munkavégzéshez és milyen kompenzáció adható a munkavállalónak? Hogyan kezelje eredményesen a generációs feszültséget és hogyan tartsa egyben a csapatot, ha nem találkoznak naponta? Hogyan tartható fenn a munkavállalók motivációja?

Segítünk Önnek! Kérje online-konzultációnkat most féláron!

Leave a Comment